» Любопитно


Зъбният камък се образува в резултат на непочистена зъбна плака,която с течение на времето се втвърдява. Той не може да бъде отстранен с четка и паста за зъби, а само от стоматолог. Неговото почистване може да се осъществи ръчно или чрез ултразвук. Оставен непочистен зъбният камък е причина за възпаление на венците от една страна и фактор за развитието на кариес и неговите усложнения от друга.

Профи джет полирането или така разпространеното Air flow представлява разпръскването под високо налягане на вода и дентална сода върху повърхността на зъбите,която води до отстраняването и на най-дребните отлагания и оцветявания. Препоръчително е процедурата по почистване на зъбен камък да се прави на всеки 6 месеца, като времето за извършването й в кабинета е около 40 минути в зависимост от количеството му.

 

Методите за избелване са 2 – домашно и офис (кабинетно) избелване.При домашното избелване се вземат отпечатъци,по които се изработват индивидуални пластмасови шини,в които се поставя избелващият агент, а при офис избелването под наблюдение избелващият агент бива поставян директно върху зъбите неколкократно. Оснавната разлика между двата вида избелване е в процентното съдържание на избелващ агент,което при офис избелването е по-високо, което е и причината резултата след процедурата да е моментално видим.

Необходимо е преди да се подложите на избелване Вашите венци да бъдат здрави,без признаци на възпаление и заболяване. Действието на избелващия агент се проявява в това,че той извлича пигментите,които са разположени в дълбочина на дентина и това води до пълна промяна на цвета. Ефектът е траен. Трябва да се знае,че избелващия агент не действа върху стари фотополимерни пломби,коронки и мостове .Поради тази причина може да се наложи и тяхната подмяна. Могат да бъдат постигнати различни цветови нюанси, като крайният резултат  зависи още и от цвета на кожата на лицето,косата и очите. Продължителността на процедурата е около 60 минути.